Het laatste nieuws over de wielersport en het coronavirus
Sinds maandag 11 mei zijn de regels voor buiten sporten versoepeld. Zo mag je samen fietsen, als je ervoor zorgt dat je op minimaal 1,5 meter afstand van anderen kunt blijven. Wat betekent dit concreet voor jou als fietser, bestuurder, trainer, organisator of vrijwilliger?
Samen buiten sporten mag weer. Maar hoe fiets je veilig samen? Voor wielrenners en mountainbikers adviseert de NTFU: fiets met maximaal 4 personen.
- Ook in een groep van 4 personen geldt: houd tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar én tot andere verkeersdeelnemers.
- Fiets je samen met personen uit hetzelfde huishouden (bijvoorbeeld je partner en kinderen), dan geldt de 1,5 meter afstand tot elkaar niet. Je houdt uiteraard wél minimaal 1,5 meter afstand tot andere verkeersdeelnemers.
Ga je fietsen? Gebruik dan je gezonde verstand: vermijd drukke plekken en draag een helm. Samen voorkomen we een tweede golf van het coronavirus.
Waarom adviseren we max. 4 personen?
De Rijksoverheid staat toe dat we sinds 11 mei weer samen buiten mogen sporten – mits op 1,5 meter. Maar, hoe fiets je op een veilige en verantwoorde manier samen? Bij de versoepeling van de maatregelen zijn geen concrete aantallen genoemd voor een maximale groepsgrootte om samen buiten te sporten. Ook het algemene landelijke protocol Verantwoord Sporten geeft hierover geen uitsluitsel. Samen fietsen betekent voor de één “met z’n tweeën fietsen” terwijl het voor de ander een signaal kan zijn om met 14 man/vrouw op pad te gaan. NTFU vindt het onverantwoord als er grote groepen de weg op gaan: minimaal 1,5 meter afstand houden tot elkaar en anderen is niet uit te voeren. Bij grote groepen die achter elkaar moeten fietsen, ontstaat een lint. Inhalen is dan voor snellere verkeersdeelnemers (auto’s, brommers, speed pedelecs, andere wielersporters) moeilijk, zeker als je ook afstand tot anderen moet bewaren. Daarom adviseert NTFU wielersporters die graag samen willen fietsen, dit met niet meer dan 4 personen samen te doen. Zo kun je vlot ritsen en achter elkaar rijden. Het overige verkeer kan je makkelijker inhalen en je kunt de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen houden. Het is geen verplichting om met 4 personen te fietsen. Fiets je liever uitsluitend samen met je huisgenoot of vaste trainingsmaatje of toch nog steeds solo? Dat mag uiteraard ook.
Samen fietsen kan niet overal
Op drukke, smalle fietspaden is het niet wenselijk om in een groep te fietsen. Zoek dus niet de smalle drukke paadjes op, maar kies voor verkeersluwe brede paden waar het toegestaan is om te fietsen. We doen een beroep op ieders gezond verstand en de minimale afstand van 1,5 meter tot elkaar en anderen te respecteren, ook in een groep. Dat betekent niet in het wiel van een ander rijden of schouder aan schouder naast elkaar. Kun je onmogelijk minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar of anderen bewaren? Fiets dan solo.
Wielrenners: max. 4 personen
- Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
- Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar én andere verkeersdeelnemers.
- Vermijd drukte. Kies een route over brede wegen en fietspaden, waar het makkelijker is om tenminste 1,5 meter afstand te bewaren.
- Fiets alleen naast elkaar waar dat kan. Zo niet: fiets achter elkaar. Rits op tijd.
- Als inhalen of passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand tot anderen.
Mountainbikers: max. 4 personen
- Fiets met maximaal 4 personen in een groep.
- Respecteer de minimale 1,5 meter afstand tot elkaar, andere mountainbikers en recreanten.
- Houd 3-5 fietslengtes afstand tot elkaar op de singletracks.
- Ga, waar dat veilig kan, aan de kant voor snellere fietsers.
- Wil je iemand inhalen? Houd afstand tot er ruimte is om in te halen en bedank vriendelijk.
- Rijd behoudend: neem niet onnodig risico’s.
Verenigingen: fiets met max. 4 personen
Voor bestuurders van verenigingen geldt: informeer je leden dat zij met maximaal 4 personen in een groep fietsen. Wil je de clubritten hervatten? Ook dan geldt: met maximaal 4 personen in een groep op de openbare weg en houd tenminste 1,5 meter afstand tot elkaar en anderen.
Sportkantines en kleedruimtes mogen pas op 1 september weer open onder strenge maatregelen. Tot die tijd is het niet toegestaan een bijeenkomst te houden in het clubhuis. Verder adviseert het RIVM met maximaal 3 personen (gasten) bijeen te komen. Houd hier rekening mee als je met bijvoorbeeld je bestuur wilt vergaderen.
Clubactiviteiten en trainingen: volg het sportprotocol Verantwoord Sporten
De NTFU en KNWU hebben samen wielersport specifieke adviezen en richtlijnen opgesteld voor het hervatten van clubactiviteiten en trainingen. Belangrijk is dat verenigingen vooraf eerst afspraken maken met de gemeente en dat bestuurders en leden de regels van het protocol Verantwoord Sporten naleven.
Trainingen en clinics zijn toegestaan, als je de 1,5 meter afstand voor de deelnemers kunt aanhouden. Daarnaast mag er geen contact zijn tijdens het sporten en er mogen geen wedstrijden gehouden worden. Er is natuurlijk altijd het risico dat iemand geblesseerd kan raken. In dat geval raden wij aan wel hulp te verlenen. Wanneer je in de openbare ruimte training gaat geven, heb je ook met andere weggebruikers te maken. Je moet heel goed inschatten of een groepsgrootte van meer dan 4 personen verantwoord is op de locatie waar je je training wilt geven. In een rustig bos zou dat bijvoorbeeld kunnen, maar niet als er veel recreanten zijn of wanneer je in een groep groter dan 4 de weg op gaat. Bovendien heb je ook altijd te maken met de gemeente van jouw club. Zij zijn de noodhandhavers en moeten eerst toestemming geven voor activiteiten.
Hanteer op een afgesloten terrein een groepsgrootte van maximaal 8 personen en 1 trainer. Door deze groepsgrootte maak je het werkbaar om de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Schrijft de lokale noodverordening anders voor? Dan moet je deze noodverordening opvolgen.
Toertochten: tot 1 september afgelast
Samenkomsten en evenementen met vergunningsplicht zijn tot 1 september verboden. Dit geldt ook voor toertochten. Daarom zijn tochten in deze periode niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender.
Voor deelnemers van een toertocht geldt:
Neem contact op met de organisator als je je hebt ingeschreven voor een geannuleerde tocht of als je een andere vraag hebt over de tocht.
Voor tochtorganisatoren geldt:
Doorloop dit stappenplan zodat je onder andere de voorinschrijvers en potentiële deelnemers informeert. Wil je je toertocht verplaatsen? Bekijk dan eerst op NTFU.nl of jouw tocht mogelijk tegelijk valt met een andere tocht. Je leest hier hoe je dit doet.
NTFU roept toertochtorganisatoren daarnaast op na te denken over hoe ze toertochten in de toekomst – met het in acht nemen van de 1,5 meter – wel kunnen organiseren. Wil je hier over sparren? Neem dan contact op met Michelle Vaessen via mvaessen@ntfu.nl.
Onderhoudsgroepen: overleg met terreinbeherende organisatie
Voer regulier onderhoud, keuringen, et cetera uitsluitend uit in overleg met de terreinbeherende organisatie. De terreineigenaar heeft (in)direct contact met de burgemeester/voorzitter veiligheidsregio van de betreffende gemeente vanwege bestuursrechtelijke en strafrechtelijke handhaving.
NTFU volgt adviezen NOC*NSF
De NTFU volgt in het kader van de ontwikkelingen rondom het coronavirus de adviezen van sportkoepel NOC*NSF op. Zij staan in contact met de Nederlandse overheid en het RIVM. Zodra ons advies naar onze aangesloten verenigingen, tochtorganisatoren en/of leden wijzigt, brengen we je daarvan via dit bericht en sociale media van op de hoogte.
Contact
De medewerkers van de NTFU werken voorlopig thuis. Hierdoor zijn we telefonisch niet bereikbaar. Heb je een vraag of opmerking? Stuur ons een mailtje. Bekijk hier de e-mailadressen van de NTFU-medewerkers.